#ContactForm1 { display: none ! important; }

2013 m. gegužės 3 d., penktadienis

sezonas atidarytas!

Ar žinojote, kad seniausi šaltibarščių (chłodnik litewski) receptai žinomi iš XIX a. vidurio kulinarinių knygų – vilnietės Wincentos Zawadzkos (?- 1894) „Kucharka litewska“ ir lenkų grafaitės Karolinos Potockytės-Nakwaskos (1798-1875) Leipcige leisto tritomio „Dwór wiejski“? Tiesą sakant, aš pati net nenumaniau, kad šio patiekalo ištakos siekia tokius tolimus laikus.
Istorijoje minimi receptai šiek tiek skiriasi. Žinoma, pagrindinis ingredientas – virti batvinlapiai. Dėl rūgšties imamas burokėlių ar agurkų rasalas (sūrymas) arba duonos raugas, rūgštynių nuoviras. Apylygiai sumaišoma su grietine. Pridedama su druska ištrintų šviežių krapų, kapotų šviežių agurkų, ketvirčiais pjaustytų kiaušinių. Tada „kilmingi“ priedai, įrodantys šios sriubos aristokratišką prigimtį – kapa (60 vnt.) virtų vėžių uodegėlių, keptos žvėrienos arba veršienos riekelės, brangios virtos žuvies (pvz., upėtakio) gabalai. Į sriubinę, kurioje šaltibarščiai patiekiami į stalą, būtinai dedama kapoto ledo, arba ledu apkraunama pati sriubinė.
Šių dienų kiekvienų namų šaltibarščiai gal ir neprimena labai aristokratiško patiekalo, bet kad tai nenuginčijama gaiva, kuri siejasi (bent jau man) su atšilusiais orais ir vasara - tai jau tikrai.


Taigi taigi, prieš gerą savaitėlę ir mes atidarėme šaltibarščių sezoną! O jūs tai jau padarėte? ;)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą