#ContactForm1 { display: none ! important; }

2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Draugystės puoselėjimo menas :)

Draugystės galimybės tarp vyro ir moters svarstymas toks pat senas diskusijų objektas, kaip ginčijimasis, ar egzistuoja NSO. O kur dar įvairios teorijos, specialistų atlikti tyrimai ir jų interpretacijos! Tie, kas užaugo žaisdami su priešingos lyties atstovais, ar artimiausią kaimyną turėjo būtent priešingos lyties bus, be abejonės, nepalaužiami ir bandys įrodyti, kad gali egzistuoti moters ir vyro draugystė, TIK draugystė ir nieko daugiau. BET, ar tai realu? Turiu galvoje, iš tikrųjų, neblokuojant pasąmonėje vykstančių procesų, kaskart susitikus su tuo TIK draugu nebandant tiksliai it kareivinėse muštruoti minčių, žodžių ir veiksmų, kad nebūtų ups, ar mes vis dar TIK draugai?
Psichologai šiuo klausimu taip pat turi daug minčių. Yra teigiančių, kad nei "tikra draugystė", nei "tikra meilė" - apskritai neegzistuojančios sąvokos. Kad du žmonės – nesvarbu, ar tai du vyrai, ar dvi moterys, ar moteris ir vyras – tiesiog sąveikauja. Ir tą sąveiką mes linkę vadinti draugyste. Abiejų lyčių atstovai draugais tampa tuomet, kai turi bendrą praeitį, bendrų interesų ar yra artimi savo dvasia. Būtent dėl to labai dažnai patys artimiausi draugai yra iš vaikystės, mokyklos ar studijų metų.
Vis dėlto, žmonės aplink minta abejonėmis – neva vyrai kone visoms moterims jaučia didesnę ar mažesnę seksualinę trauką, todėl, jei vyras ir moteris draugauja – jų meilė arba buvo įsiplieskusi praeityje arba bet kuriuo momentu gali įsiliepsnoti. Kad besėdint šalia TIK draugo ir kalbantis atvirai, tarsi su drauge, galima nejučia peržengti tam tikras ribas ir pagauti save jaukiai įsimylėjus, neneigia ir psichoterapeutas L. Lažauskas.
Ar tikrai vyras ir moteris gali būti tiesiog draugais, padės suprasti ir skirtumai tarp to, kaip draugauja vyrai, ir kaip moterys. Psichologai teigia, kad vyrų draugystėje, kaip ir elgesyje, vyrauja racionalus protas, tuo tarpu moterų draugystė paremta emocijomis, juslėmis. Dėl šių skirtumų, skiriasi ir tai, kaip vyrai ir moterys leidžia kartu laiką. Vyrų draugystėje gausu konkurencijos – kieno greitesnis ar gražesnis automobilis, kas didesnę žuvį sužvejos, ar gražesnę moterį suvilios. Na, o moterys konkuruoja su kitomis moterimis, bet labai retai – su savo artimomis draugėmis. Tikros konkurentės retai ilgai išlaiko draugystę, net jei tokia užsimezga. Skiriasi ir pokalbių temos – nepriklausomai nuo socialinio statuso, moterys dažniau kalbasi apie santykius su vyrais, pažintis, vaikus, šeimą, emocinius potyrius.
Tačiau bet kuriuo atveju, ar draugauja vyrai ar dvi moterys (net jeigu ir priešingos lyties atstovai iš tikrųjų yra TIK draugai) nereikėtų užmiršti tokio iš pirmo žvilgsnio paprasto ir rodos savaime suprantamo dalyko, kaip draugystės saugojimo... Nes, kaip keistai beskambėtų, draugystę kaip kūdikį reikia myluoti, puoselėti ir maitinti TIKRU dėmesiu. Kitaip ji po truputėlį nyksta, apauga nuogirdomis ir komentarais iš svetimų lūpų, apsinarplioja praeities voratinkliais ir apsineša storu dulkių sluoksniu, kurį po to, kai atsipeikėsite gali būti labai sunku nuvalyti. Nesakau, kad neįmanoma, valymo priemonių šiais laikais tam skirtų daug :)) Bet bus tikrai nelengva.


Taigi, bet kuriuo atveju linkiu turėti kuo tikresnių draugų... ir gal net nesvarbu, moterų ar vyrų ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą