#ContactForm1 { display: none ! important; }

2015 m. sausio 26 d., pirmadienis

Laiškas į rytojaus namus...

Aš net neabejoju, kad kiekvienas Jūsų (na, bent kas antras ar penktas) esate skaitę šiuos pranašo Kahlil Jibran žodžius:

Jūsų vaikai nėra jūsų.
Jie - savęs išsiilgusio Gyvenimo sūnūs ir dukros.
Jie atėjo per jus, bet ne iš jūsų,
Ir nors jie su jumis, jie jums nepriklauso.
Jūs galite atiduoti jiems savo meilę, bet ne mintis,
Nes jie turi savąsias.
Jūs galit priglausti jų kūnus, bet ne jų sielas,
Nes jų sielos gyvena rytojaus namuose, kurių jūs net svajonėse negalit aplankyti.
Jei galit, siekit būti į juos panašūs, bet nesistenkit juos padaryti panašius į save.
Nes gyvenimas neina atgal ir negaišta vakarykščioj dienoj.
Jūs - lankai, iš kurių lyg gyvos strėlės paleisti jūsų vaikai.
Lankininkas mato taikinį kelyje į begalybę ir savo galia Jis įtempia jus, idant Jo strėlės lėktų greitai ir toli.
Džiugiai leiskitės įtempiami lankininko rankos;
Nes, mylėdamas lekiančią strėlę, Jis myli ir pasiliekantį lanką.

Šiandien perskaitytas psichologės straipsnis priminė man juos. Visą straipsnį galite perskaityti čia: gyvoji psichologija - norite-uzauginti-laimingus-vaikus-nustokite-juos-aukleti


Ir žinote, kiekvieną kartą skaitydama suvokiu ir įprasminu šiuo žodžius vis naujai - kitaip, nei skaitant prieš dešimt ar penkis metus, kitaip nei praėjusiais metais ir netgi kitaip nei supratau dar vakar... TOKS gylis, kad baugu nuskęsti jame!
Ir tikrai, kodėl šiandien tapome tokie savininkiški, egoistiški ir susikoncentravę į save? Galbūt tai įtaka mokymo: gyvenk šiandien, sau, skirk daugiau laiko sau ir pažink savąjį AŠ. Tai nėra blogai. Priešingai. Viso to netgi labai reikia tam, kad po to galėtume kitomis akimis pažvelgti į tuos, kurie šalia, kad išmoktume kai reikia paminti savąjį AŠ vardan kažko tauraus, kad išsilaisvintume tuo pačiu išlaisvindami visus, kurie yra mūsų aplinkoje: nuo mūsų sugalvotų ir priskirtų jiems įsipareigojimų, tarnystės mūsų norams ir reikalavimų skirti laiko mums. 
Ir vis dėlto, vaiko ir tėvų santykis, kaip plačiai nagrinėjamas ir aprašomas bebūtų, visais laikais aktuali, įdomi ir dviprasmiška tema. Tam tikrų teorijų šalininkai rėkia vieną, kitų - priešingai, bet reikia sutikti, kad nei vieni nei kiti niekuomet neskatino vaikų luošinti (bet kokia, net ir rodos pačia nekalčiausia forma) ar juos vos pagimdžius pasisavinti iki kol gyvi tėvai bus... Ir šioje vietoje ausyse skamba pranašiški žodžiai: "Jūsų vaikai nėra jūsų. Jie - savęs išsiilgusio Gyvenimo sūnūs ir dukros". Akyse vaizdiniai kūdikio jaukiai įsitaisiusio motinos glėbyje, mažutėlis, sutelpantis į galingus tėčio delnus, žaidžiantis mažametis, kurio šalia - jo gimdytojai... Ir KAIP nusikratyti to savininkiškumo tokiomis ir šimtai kitų akimirkų?! Kaip suvokti, kad "ir nors jie su jumis, jie jums nepriklauso"? Ir kaip susitaikyti su tuo, kad "jūs galite atiduoti jiems savo meilę, bet ne mintis, nes jie turi savąsias"..? Ir tikrai atrodo nepakeliama įsisąmoninti, kad "jūs galite priglausti jų kūnus, bet ne jų sielas, nes jų sielos gyvena rytojaus namuose, kurių jūs net svajonėse negalit aplankyti". Rytojaus namai... Skamba mažų mažiausiai mistiškai, bet KIEK jėgos šiuose žodžiuose! Belieka guostis, kad "jūs - lankai, iš kurių lyg gyvos strėlės paleisti jūsų vaikai. Lankininkas mato taikinį kelyje į begalybę ir savo galia Jis įtempia jus, idant Jo strėlės lėktų greitai ir toli". 
Visuomet maniau, kad tėvystė - duotybė. Ir nevalia į ją pasižiūrėti atmestinai žaismingai, nes tai ne gatvėje iš prekeivio nusipirkti sumuštinį. Tai įsipareigojimas tapti geru lankininku dar geresnėms strėlėms iš savo lanko leisti. O kol laukiame duotybės, belieka džiugiai leistis įtempiamiems lankininko rankos; "nes mylėdamas lekiančią strėlę, Jis myli ir pasiliekantį lanką".

2015 m. sausio 24 d., šeštadienis

Tas jausmas - PRIEŠ...

nuotrauka iš laukinesfoto
Visą šią savaitę aš, kaip maža mergytė laukia Kalėdų, laukiau kol galėsiu pačiupinėti ir iš arčiau apžiūrėti medžiagas, į kurias labai greitai įsikūnys naujos mano idėjos. Laukimas - egzamino, nuotykių, kelionės ar mylimojo, visuomet jaudina! Iš viso, tai kas tvyro ore prieš ką nors įgyvendinant, jausmas, kai žinai, kad netrukus ką nors nepakartojamo sukursi savomis rankomis pakrauna adrenalino. Gal ne tokio, kaip leidžiantis nuo kalno Alpėse, bet kasdienybei praskaidrinti tikrai suveikia neblogai :) Kūryba yra jėga. Ir tas procesas, ore tvyrančios idėjos ir veiksmas yra pačios geriausios akimirkos. Čia panašiai, kaip Laimės paieškose: pati kelionė ir yra laimė.
Mane visuomet smagiai nuteikia penktadienio vakaras, nes tada žinau, kad turėsiu dvi dienas pilna koja gyventi savo(!) gyvenimui - be mandagumo kaukių, piruetų prieš darbdavį ir bėgimo per kasdienybę. Patinka kylantis vėjas, susimaišęs su keista šiluma, vasaros vakarą, prieš kylant viską nustelbiančiai audrai: su pilančiu lyg iš kibiro lietumi, baltuojančiu toliu ir sodriu gaivos kvapu. Branginu ramybę prieš ką nors beprotiško. Dievinu dilgčiojimą kūne žiūrint į TAS akis... net nesvarbu prieš ką. Neabejinga esu ir saulėlydžiams prieš naują aušrą... nuotaikingam lagamino pakavimui prieš kelionę ir prisiminimų peržiūrai mažame ekranėlyje prieš iškeliant fotografijas į didesnius ekranus.
Tas PRIEŠ toks žavingas ir įkvepiantis, kad akimirka su galutiniu rezultatu - gal šiek tiek nepelnytai nublanksta. Bet nemanau, kad tai blogai... nes svarbiausia - keliauti. Ir niekad nesustoti augti!


2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

Inspiration

Jūs turbūt net neįsivaizduojate, ką aš sumaniau! Laukia labai kūrybingas laikotarpis. Pažadu - bus gražu, įdomu, subtilu ir... pavasariškai gaivu.
Laukite tęsinio! ;)





2015 m. sausio 3 d., šeštadienis

Laukėm laukėm...ir sulaukėm!

Dabar jau oficialiai galiu Jus visus pasveikinti su prasidėjusiais 2015-aisiais - sėkmės, meilės ir kūrybos metais! Kaip sakoma, kaip tikėsi - taip ir bus.
Pirmos Naujųjų dienos mano gyvenime būna keistos: lyg ir suvoki, kad prasidėjo dar vieni nauji metai, bet tuo pačiu mintimis dar tęsi senuosius. Tai tarsi naujas dienoraščio lapas, bet matai persišviečiančius senuosius užrašus kituose puslapiuose. Ir tai nėra blogai, manau. Smagu tęsti pradėtus darbus, užbaigti tai, kas nebaigta ir pradėti kažką naujo.
Šįmet dar kartą įsitikinau, kad yra ir nekintamų bei laikui, matyt, nepavaldžių dalykų, tai pavyzdžiui išbraukta iš kalendorių sausio 1-oji :)) Mistiška diena, dievaži...
Aš, kaip jau tapo tradicija, savaitę iki baigiantis seniesiems metams, vis kuo nors nauju papildydavau savo sąrašiuką Naujiesiems. Žinau, kad dėl kai kurių dalykų teks labai pasistengti, dėl kitų netgi pakeisti pažiūras ar aplinką, dėl kitų gali tekti nusivilti... bet vis dėlto, tikiu, kad kaip lemta - taip viskas ir pasisuks (su mano pastangomis arba be jų). Nes "Nėra neįmanomų svajonių. Tėra tik mūsų ribotas suvokimas apie tai, kas yra įmanoma." /B. M. Koni/
Jums, skaitantiems, nuoširdžiai linkiu to paties, kaip ir sau: sąrašų, sudarytų mintyse ar užrašytų ant popieriaus skiautės išsipildymo. Ir jeigu šių metų pabaigoje (kuri ateis kiek greičiau nei mes visi tikimės) galėsite uždėti bent vieną "varnelę" ties sąrašo eilute - tai jau bus labai neblogai. Bus dėl ko stengtis ir dirbti visus metus, tiesa? ;)
Atsimink, kai Tu sakai: "Pasiduodu", kažkas kitas, atsidūręs toje pačioje situacijoje, sušunka: "O, kokia puiki proga!" /H. J. Brown/