#ContactForm1 { display: none ! important; }

2015 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Kūnas - tai sodas, kuriame sodininkas mūsų valia

Kai visi aplink jau keletą metų trimituoja apie ekologiją (beje, tai ne vien sveikas maistas, tai daug daugiau - temperatūra, vanduo, šviesa; fizinės ir cheminės dirvožemio savybės; kitų organizmų gyvybinė veikla), sveiką gyvenseną, žaliavalgystę (angl. Raw Food), vegetarystę ar veganišką mitybą - man norisi trypti kojomis, šaukti, kad sąmoningumas, ne besaikis vartotojiškumas ir atsakomybė prieš save bei motiną Gamtą - štai kur tikrasis kelias!
Staiga, lyg iš niekur nieko (na, Lietuvą dažnai "naujovės" pasiekia kiek vėluodamos) spauda, televizija ir kitos masinio informavimo priemonės keletą metų atgal pradėjo visus mus protinti, kaip gerai būtų tapti vegetarais. Nieko nežudai, "neišnaudoji" (na, tarkim, karvės pienui gauti), minti žalumynais, vaisiais ir grūdinėmis kultūromis. Viskas skamba visai neblogai, jeigu ne BET, kurie atsiranda gilinantis į visą šį reikalą. Tada sužinai, kad, deja, prasimaitinęs 15, 20 ar 40 metų, kaip daugeliui įprasta, ir nusprendęs šiandien pakeisti mitybos įpročius iš esmės - savo kūnui gali pakenkti taip, kad net neįsivaizduoji pats, kokią žalą padarysi, o gal net ir mokslinė literatūra to dar nėra aprašiusi. Žinoma, yra ir džiugioji dalis - turi galimybę tapti tuo pirmuoju aprašytu atveju...
Po to vegetarizmo idėjos tapo nebeįdomios, nes tikrai daug žmonių pasekė jomis, žurnalai apie tuos žmones rašė, gyrė - kokie šaunuoliai, o apie padarinius ir silpnumo akimirkas niekas neklausinėjo - kažkaip neetiška juk. Čia panašiai, kaip dabar su sulčių dieta. Lietuvaičiai parsivežė idėją iš už Atlanto ir pasiūlė mūsų rinkai. Gintarės ir neGintarės (svarbiausia, kad būtų lieknos, dailios, pageidautina - vis dar besitobulinančios sporto salėse bent 4 dienas per savaitę) tai išbandė ir sako "Super! Veikia!", na ir tokios reklamos, atrodo, pakanka, kad visos paauglės ir merginos/moterys iki trisdešimties lėktų į kioskelį stebuklingųjų sulčių buteliukų. Gerai, kad dar atsiranda sąmoningų žmonių, ar tiesiog smalsių žurnalistų, kurie ryžtasi tokius dalykus išbandyti savo kailiu. Ir aprašyti ne tik dailią etiketę, bet ir tuos nevisai malonius atoveiksmius, kuriuos sukelia vartoti skatinamas produktas, pavyzdžiui, nuolatinis pilvo pūtimas, galimi diegliai ir panašūs smagumai.
Po vegetarystės, veganiškos mitybos idėjų sekė dar vienas kraštutinumas - žaliavalgystė. Tiek laidų susukta, tiek informacijos paskleista! Gaila, kad tose laidose sveiko proto atstovų, tokių kaip pavyzdžiui, Marius Jovaiša nebuvo daug. O juk reikėtų ne vien dalintis savo asmenine mitybos įpročių keitimo patirtimi, bet ir nepamiršti paminėti, kad tai nėra taikytina VISIEMS. Kiekvienas turi atsižvelgti į savo organizmą, jo poreikius ir galimybes. Turi mylėti savo kūną taip, kad nenorėtų jam kenkti. Ir tik išanalizavęs pateikiamą informaciją, gerai įvertinęs savo organizmo būklę ir, pageidautina, pasikonsultavęs su specialistais - gali imtis rimtų permainų savo mitybos grandinėje.
Juoką kelia ir bobutės, didmiesčio turgeliuose pardavinėjančios daržoves (žinoma, dauguma neapsiriboja vienu ar dviem parduodamais produktais, šalia pomidorų ir agurkų gali pamatyti nuo žiemos užsilikusių megztų vilnonių kojinių, konservuotų agurkų, pamiškėje priskintų lauko gėlių ir dar daug ko), kurias daugelis anksti ryte įsigyja tuose pačiuose prekybos centruose, kuriuose lankomės mes visi. O štai, turgelyje tie **ximos pomidorai iš Lenkijos tampa ekologiškais, Lietuvoje kokio nors Joniškio ūkininko išaugintais, be abejonių, be trąšų, nitratų ir viso kito, ko kratosi "eco" lipdukų visuomenė. Na ir ką jūs manot? Suveikia! Perka. O patenkinta pirkėju pardavėja nepamiršta "ekologiškųjų" daržovių įdėti į plastikinį maišelį (besidomintys TIKRĄJA ekologija žino, kad užtenka vien produkto sąlyčio su polietileno maišeliu, kad gautume pakankamą dozę cheminio "gėrio").
Jau nekalbu apie visus tuos eco lipdukus, etiketes, rėkiančias apie gaminio ekologiškumą, kuris daugeliu atvejų būna tikrai abejotinas. O juk dar atsiranda ekoSnobų, kurie nešasi "alyvuogių" (greičiausiai, taip plačiai Lietuvoje siūlomo - alyvuogių išspaudų) aliejų, supilstytą į plastikinius butelius... ir visiems pasakoja, kaip labai vertina tikrą kokybę.
Būkime paprastesni, norisi pasakyti pabaigai. Norint priklausyti ekologijos šalininkams tereikia prisiminti savo senelius, tėvus, kurie gyvendami kaime jau nuo amžių amžinųjų rūšiavo atliekas (maisto likučiai - gyvuliams, piktžolės - į kompostą, stiklas - į taros supirktuvę ir t.t.), pagarbiai elgėsi su Žeme (kad derlius būtų geresnis nefarširavo žemės dirbtinėmis trąšomis, o panaudodavo mėšlą, išmėžtą iš tvarto), pirko tiek, kiek reikėjo būtiniausiems poreikiams patenkinti. Ir spėju, kad nebuvo tarp mūsų senelių vegetarų ar žaliavalgių. Visi jie valgė ar tebevalgo mėsą. Tik vėl gi, su saiku. Pačių užaugintą ir tinkamai apdorotą (be salietros geresnei mėsos spalvai išgauti).
Tai, ką dabar atranda miestiečiai - turgeliai, mini darželiai balkonuose, pienas iš kaimyno, kol šis dar nespėjo nuvežti į pieno supirkimo punktą perpardavinėtojams, braškės darže savo laiku, o ne gruodžio viduryje plastiko dėžutėse... visa tai mums, kilusiems iš atokesnių vietovių, TAIP sava ir įprasta, kad tie eko madų besivaikantys miestiečiai tik kelia šypseną. Visa šita masinė dirbtinai primetama eko mada skirta tiems, kurie per daug nutolę nuo savo tikrųjų šaknų arba niekada nebuvo su jomis susieti.

Gamta juokauti nemėgsta, ji visada teisinga, visada rimta, visada griežta; ji visuomet teisi. Klysta ir apsirinka tik žmonės. /J. V. Gėtė/

2015 m. gegužės 23 d., šeštadienis

Pilna koja


Kita savaitė - paskutinioji to taip ilgai laukto pavasario. Šį kartą, priešingai nei rašant paskutinę vasaros savaitę, kai ant nosies rugsėjis, norisi išrėkti - pagaliau vaaasaraaa!!! O taip! Šiluma, braškės (geriausia, kai iš savo ar mamos darželio), nuotaika, spalvos, na ir, žinoma, atostogos. Saldu burnoje darosi vien rašant! Ir tie šauktukai tekste dedasi tiesiog patys!!! ;) Dar vienas "prieš". Dar vienas laukimas. Ir dar viena "nauja pradžia".
Man šiandien ne visai paprastas šeštadienis. Šis pradėjo nors ir ne ilgąsias (jos dar kurį laiką palūkuriuos), bet labai lauktas atostogas. Savaitė be darbo (na, to tikrojo, darbo sutartyje įforminto) - yahoo! Šioks toks poilsis nuo vaikų sukeltų decibelų (neskaitant vietinių, rėkaujančių nuo ankstyvo ryto po balkonu), problemų sprendimo, nuolatinio ieškojimo kas kaip ir kur geriausia...
Labai tikiuosi pabaigti kūrybinius darbus, kurie spurda kaip laukia nesulaukia fotoobjektyvo dėmesio. Tiesa, koją iki šiol kišo ir orai, bet tikiuosi, kad dabar jau tikrai ateis ta tikroji šiluma ir saulė.
Dar tikiuosi kaip nors visas esančias idėjas galvoje išsigryninti ir susidėlioti į stalčiukus kas po ko. Nes šiuo metu nepakanka nei užrašų knygelės, nei atskirų lapelių, nei atsitiktinių skiaučių - kaip viskas kunkuliuoja. Bet tai nėra blogai. Tai tikras jausmas. Gyvenimas. Nieko nėra blogiau, mano manymu, kaip sėdėti, planuoti ir laukti... to tikrojo gyvenimo. Nes tada jis tikrai praeina pro šalį. Net neatsisukdamas.
Šiandien nubudau su mintimi, kaip atrodys tobula terasa. Fantastiškas jausmas! Pasiruoškite GRAND gyvenimo projektui, mielieji. Nes jūsų laukia daug gražių išgrynintų idėjų ir vaizdinių tam tikra tematika.
Ir vis dėl to, dievinu gyvenimą pilna koja! Net jei ir kartais paburbu, kaip visko daug ir kaip čia mums suspėti. Taip bent jau žinau, kad nešvaistau laiko veltui. Tikiuosi, to paties įpučiu ir Jums -skaitantiems, sekantiems, besidomintiems ir palaikantiems ;)

Gražaus ir kūrybingo savaitgalio visiems!!!

2015 m. gegužės 2 d., šeštadienis

Prisidavimas

Na ką gi, tenka pripažinti, kad nešiojamasis kompiuteris pavasarį man tikrai praverstų, nes tada galėčiau ne tik pagalvoti, bet ir parašyti į tinklaraštį :) Nes kol kas, nors kartais tyliai ramiai pasigraužiu, kad nespėjau to ir ano, o jau vėl vėlyvas vakaras, nieko negaliu padaryti su skriejančiomis laikrodžio rodyklėmis - deja, ne mano naudai. Norėčiau... tikrai norėčiau ir net planelį galvoje turiu apie ką reikėtų parašyti. BET. Vis viliuosi, kad kada nors išmoksiu susitarti su laiku ir paskirstysiu jį taip, kad spėsiu nuveikti viską, ką susiplanuoju (na, gal tik nebeliks laiko, pavyzdžiui, miegui :) ). O kol aš "viliuosi", atėjo ir praėjo dar viena gimimo diena (tiesa, net ne viena, nes "balandinukų" ir "gegužinukų" draugų tarpe - visa galybė). Labai šilta (tikiuosi tokio vidinio pojūčio širdyje visus metus), saulėta (manykim, kad nepritrūktų geros nuotaikos ir šypsenos), šiek tiek vėjuota (tikimybė pūstelėti permainų vėjams gyvenime) ir kupina gražių žodžių bei palinkėjimų - duok Die visi jie išsipildytų! Gražios dienos būta... Šiaip, prieš gimtadienį mane aplanko gana keistos mintys, nuotaika nepasakyčiau, kad šventiškai ypatinga. Tiesiog keista. Bet šįmet viskas kiek kitaip. Išaušo nuostabus rytas ir TOKS lengvumas širdyje įsitaisė, kad vargiai kas galėjo tai pakeisti. O su tuo lengvumu, jaučiau, susidėliojo viskas į savas vietas ir po įvairiausių svarstymų, diskusijų ir apsisprendimų, tapo ramu. Švarus baltas lapas... naujoms linijoms braukyti ir istorijai rašyti.


"Įprotis tvarkyti savo mintis - vienintelis tavo kelias į laimę; norint ją pasiekti reikalinga tvarka visur kitur, net smulkmenomis" /E. Delakrua/